Verslag Concertreis Polen 5-11 sept 2018 PDF Afdrukken E-mailadres

Door Fred Vondenhoff

Het Landgraafs Mannenkoor St. Joseph maakte een indrukwekkende concertreis naar Polen.

Onlangs maakte ons koor een concertreis naar de stad Andrychow in Polen. Met deze stad, die zo’n zestig km. van Krakau ligt, heeft de gemeente Landgraaf reeds jaren een stedenband. Op woensdag 5 september jl. maakte een gezelschap van 109 mensen zich op voor de reis. Niet alleen een groot deel van onze eigen koorleden met partners gingen mee op reis, maar ook enkele leden met partners van het Brunssums Mannenkoor en enkele Vrienden van het LMK. Het gezelschap werd gecompleteerd door drie medewerkers van Omroep Landgraaf. Zij hebben de hele reis met activiteiten, ontmoetingen en uitvoeringen op film vastgelegd. Het thuisfront heeft zich via een vijftal uitzendingen op Omroep Landgraaf op de hoogte kunnen houden van het hele verloop tijdens de concertreis. Een reis die zoals gezegd op 5 september jl. begon en na een overnachting in Dresden verder ging naar de eindbestemming, het prachtige hotel Kocierz dat op een schitterend plek ligt in een bos- en heuvelachtige omgeving. Onderweg werd een bezoek gebracht aan het voormalig nazi concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Dit bezoek heeft behoorlijke indrukken op het reisgezelschap achter gelaten. Op vrijdag werd door belangstellenden de Wieliczka-zoutmijn in het plaatsje  Wieliczka nabij Krakau bezocht. Deze mijn is een van de oudste zoutmijnen ter wereld. Het overgrote deel van het gezelschap bezocht de stad Krakau. Onder begeleding van gidsen werd een wandeling gemaakt door de joodse wijk Kazimierz, onder andere bekend van Steven Spielberg’s film ‘Schindler’s List’.  Na een bezoek aan de Wawel Kathedraal, waar het koor een tweetal liederen ten gehore mocht brengen, was het tijd om het prachtige centrum van Krakau te bezoeken. Op zaterdag heeft het koor meegelopen met de processie ter gelegenheid van het Oogstdankfeest in het stadsdeel Inwałd. Naast het LMK liepen nog enkele groepen van diverse nationaliteiten met deze processie mee. ‘s-Middags was het na een door het gemeentebestuur van Andrychow aangeboden lunch tijd voor het groots concertoptreden van het koor. Voor zo’n vijftienhonderd toeschouwers bracht het koor achttien liederen van uiteenlopende genres ten gehore. Deze muzikale presentatie van het koor werd met uitbundig applaus gewaardeerd. Op zondag  heeft het koor samen met het gemengd koor van  Zagórnik de h. mis in de kerk van Zagórnik opgeluisterd. Na de mis zijn met dit gemengd koor nog diverse liederen uitgevoerd. Het optreden van het LMK samen met het gemengd koor werd met een warm applaus ontvangen. Hierna vertrok het gezelschap naar de plaats Wadowice.  Wadowice is de geboorteplaats van paus Johannes  Paulus II en is nu een bedevaartsoord. Er werd een bezoek gebracht aan o.a de kathedraal en het ernaast gelegen geboortehuis van de paus. Op zondagavond vond er een groot afscheidsfeest plaats in het hotel. Dit feest met een international karakter werd ook aangeboden door het gemeentebestuur van Andrychow. Naast het LMK waren afgevaardigden aanwezig uit Letland, Oekraine, Litouwen, Duitsland en natuurlijk van de gemeente Landgraaf. Landgraaf werd vertegenwoordigd door wethouder Marlies Dreissen en uit  het bedrijfsleven de heer Robert Beckers. In een zeer gezellige en ontspannen sfeer werd afscheid van elkaar genomen. Op maandagmorgen moest de thuisreis, met een overnachting in Dresden, weer opgepakt worden. Veel van onze mensen hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om het centrum van Dresden te bezoeken. Menigeen heeft toen nog wat zoete herinneringen kunnen ophalen aan onze concertreis naar Dresden in 2015. Op dinsdagavond kwam een weliswaar moe, maar zeer voldaan reisgezelschap weer aan in Waubach. Wij kunnen terug zien op een zeer geslaagde en uitstekend georganiseerde concertreis. Veel dank gaat dan ook uit naar onze reiscommissie en met name naar onze penningmeester Ron Robberts die in deze waarlijk de stuwende kracht was. Ook mag onze plaatsgenoot en voormalig wethouder Rob Silvertand en zijn echtgenote niet onvermeld blijven. Rob woont voor een deel van het jaar in Polen en door zijn contacten ter plekke gingen heel gemakkelijk vele deuren voor de reiscommissie open. Tot slot een groot woord van dank aan de gemeente Andrychow voor de persoonlijke ondersteuning die zij de hele reis aan ons geboden hebben in de persoon van Anna Buda en haar drie collega’s.

Landgraaf, september 2018.

Naschrift: Het LMK heeft inmiddels een bericht ontvangen van het gemengd koor MISERICORDIAS DOMINI uit Zagórnik met de mededeling dat dit koor volgend jaar mogelijk naar Landgraaf wil komen in het kader van haar 25-jarig bestaan. LMK staat er niet afwijzend tegenover om dit koor te ontvangen, te meer daar wij volgende jaar ons 95-jarig bestaan vieren.

Laatst aangepast op zondag 07 oktober 2018 14:55